Увеличението на цените на имотите не е притеснително

Калоян Богданов, AG Capital, Светът е бизнес, 10.07.2018

21:00 | 10 юли 2018
Калоян Богданов, AGCapital, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Богданов, AGCapital, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на недвижими имоти е доста активен в последните няколко години. Цените се повишават, особено за качествените, новите имоти. Наблюдава се и задържане на цените. Това се случва най-вече в два сегмента - при отдаването под наем и при луксозните имоти. Това каза Калоян Богданов от AG Capital, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Гостът посочи като по-тревожни кредитните данни. Той поясни, че при ипотечните кредити има изключително бърз ръст - кредитите, отпуснати само за няколко месеца в началото на 2018 г., са толкова, колкото всички отпуснати кредити за предходната година. 

"Все пак тези данни са далечни от обемите, които бяха преди години. От гледна точка на пазара на имоти - има търсене, има и много строежи. Aктивно се работи търсенето да срещне и съответното предлагане". 

Богданов коментира, че има ръст и в търсенето на жилища, които се отдават под наем. Една от причините за това той обясни с множеството нискотарифни самолетни компании и честите полети до България, които водят до повече туристи в страната. Те се насочват не само към столицата, но и към други големи градове, добави гостът. Увеличението на туристите и желанието им за краткосрочно наемане на жилища допринася за силното търсене, обясни експертът. Богданов посочи и чуждестранните студенти, чиито ръст също е увеличен  и търсят жилища под наем в страната като друга причина за повишеното търсене. 

Цените на наемите на тези жилища също са увеличени, коментира гостът.

"Търсенето на имоти под наем е по-високо от предлагането и това е една от основните причини за увеличението на цените".

Вижте видео материал с целия разговор по темата.