Резултатите от форума 16+1 са изцяло положителни

Стамен Янев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, Бизнес старт, 09.07.2018

09:24 | 9 юли 2018
Стамен Янев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стамен Янев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Форумът "16+1" беше изключително успешен. Икономическата част все пак изпреварва политическата. Резултатите остават изцяло положителни. Това каза Стамен Янев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. Коментарът му бе по повод проведената Среща на върха между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай във формат "16+1", чийто домакин беше София.

Като едно от най-значителните решения на форума Янев определи това за създаването на глобален център в България между страните от ЦИЕ и Китай. За основа на необходимостта от такъв център той посочи различията в икономиките, както и правилата и законите в тези държави.

„Китай следва да бъде разглеждан не само като една голяма икономика, а и като една голяма култура. Създаването на бизнес отношения преминава чрез опознаването и напасването между Европа и Китай“.

Янев допълни, че този център ще изведе България като точка координатор между тези държави.

„България има възможност да се очертае в следващите години като първа и основна точка в отношенията между Китай и страните от ЦИЕ“.

Гостът добави като още един голям успех от форума споразумението за предоставяне от Китай на 1,5 млрд. лв. на Българската банка за развитие (ББР). То е рамково и поставя насоки за бъдещо сътрудничество между ББР и Китайската банка за развитие.

„Това ще даде възможност за развитие на различни видове бизнеси, подпомагане на стартиращи компании. Инвестицията на Китай говори, че българската икономика е стабилна и с перспективи за развитие“ .

Според Янев все повече инвестиции в България ще са насочени и към провинцията, което ще намали дисбаланса между развитието на столицата и инвестициите там и тези в по-малките градове в страната.

Вижте целия разговор във видео материала.