Бъдещето на банките е дигитално, но клиентите ценят общуването лице в лице

Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group в IFF, 22.11.2021

09:05 | 23 ноември 2021
Автор: Антон Груев

Дигитализацията е основният двигател на промените в банковия и финансовия сектор в последните години. Тя означава нови продукти, нови подходи към клиентите и дори нови модели на работа. В България тези два сектора правят много за адаптацията към дигитализацията и новата реалност, но все още не са поставени под толкова сериозен натиск от фитех компаниите, колкото в други държави. Това каза Калин Радев, главен изпълнителен директор на Software Group в интервю с Вероника Денизова като част от Investor Finance Forum. 

Много хора са очаквали, че с навлизането си на пазара на банкови услуги финтех компаниите са щели да завладеят пазара, но това не се е случило, посочи Радев. Според него противопоставянето между тях се изразява в заемане на конкретни ниши и на партньорство в определени сфери и услуги. Радев каза, че едва 30% от печалбите на банките идват от индивидуалните клиенти и дори ако финтех компаниите завладеят половината от него, това няма да им се отрази сериозно и те ще успеят да преструктурират дейността си и да се адаптират към новите условия на пазара. 

През първите 3-6 месеца след началото на пандемията имаше сериозно вълнение и компаниите бързаха да пуснат решения свързани с дигитализацията, но след това имаше известно отрезвяване. 

Радев посочи, че от втората половина на 2020 година, дигиталните решения, които банките или застрахователните компании са пускали вече са били част от техните по-дългосрочни стратегии. 

Най-голямата конкуренция в сектора все още е в ритейл банкирането, като това е борба за потребителя и зад нея стоят няколко по-стратегически цели. 

Целта не са само услугите от потребителското банкиране, а всичко останало, което една банка може да предложи на клиентите си, те могат да са свързани с дома, автомобила, застраховането и почивката, посочи Радев. Една много сериозна тенденция в последно време е банките да предлагат приложение, в което потребителите да извършват своите банкови, но и много други видове услуги, защото ако те не предлагат достатъчно, клиентите използват банките твърде рядко.  

Радев каза, че в момента мобилните услуги привличат най-големи инвестиции, но зад тях стоят огромни инвестиции, за да могат да да работят бързо и лесно, като това включва и аспектът на сигурността и рисковите модели и защита срещу измами.

Интервюто е част от десетото юбилейно издание на конференцията Investor Finance Forum. Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА. Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.

Повече вижте във видеото.