Алтернативните маршрути са възможно решение на блокадата на границата с Гърция

Бизнес старт, 09.02.2016

08:32 | 9 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Мирослав Найденов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мирослав Найденов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме отговор от ресорното министерство относно идеята за логистичен център. По отношение на блокадата на границата с Гърция прогнозите не са благоприятни, напрежението ще ескалира. За някои от най-малките превозвачи това е равносилно на фалит, защото блокадата продължава вече трета седмица. Това коментира председателят на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

За създаването на кризисен логистичен център и предлагането на алтернативни маршрути е необходима воля от страна на администрацията в лицето на Министерство на транспорта, заяви Найденов. Гърция се ползва като транзитен маршрут, за да се стигне до Игуменица. Ако се предприеме алтернативен маршрут през Сърбия, Хърватия и Словения, направлението ще бъде увеличено с около 1000 км, което ще натовари бюджета на съответната фирма с 350 евро.  Нашето предложението е първоначално тези разходи да бъдат поети от държавата, а след като приключи тази ситуация и се направят изчисления, които ще покажат на колко възлизат общите загуби,  България да претендира пред ЕК за възстановяване на сумата, която е платила на операторите, обясни Найденов.

В този вид данък уикенд ще удари най-силно малкия бизнес, коментира още в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият земеделски министър.

Вижте повече във видеото: