Кой печели и кой губи от скока в цените на суровините

Графика на деня, 20.10.2021 г.

16:31 | 20 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Тази година ръстът в цените на суровините ще пренасочи около 742 млрд. долара от вносители като Китай и Европа към производители като Русия, Саудитска Арабия и ОАЕ, според Bloomberg Economics.

„Болката ще бъде усетена най-много от вносителите със сравнително ниски доходи, като Виетнам, Бангладеш и Тайланд“, пишат Зиад Дауд и Фелипе Ернандес от Bloomberg Economics в проучване в сряда. „Египет и Турция също ще видят увеличаване на сметката си за внос. Загубите на Европа и Китай може да са големи в доларово изражение, но остават ограничени спрямо размера на икономиките си на по-малко от 1% от БВП.

Суровините от петрол до мед и кафе поскъпнаха тази година, тъй като големите икономики се възстановиха от пандемията на коронавирус, а проблемите във веригата на доставки доведоха до закъснения. През последните седмици цените на енергоносителите бяха допълнително увеличени поради недостига на природен газ и въглища в голяма част от Азия и Европа.

Дауд и Ернандес също подчертаха, че вероятно повишаване на лихвените проценти през 2022 г. в САЩ може да доведе до бягство на капитали от развиващите се пазари. Според тях Турция, Египет, Бразилия, Аржентина и Южна Африка са най-уязвими за такъв сценарий.