Инфлация по време на пандемия: богатите вече плащат повече

Графика на деня, 26.09.2021 г.

10:31 | 26 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инфлацията сега е по-висока за домакинствата с най-високи доходи в САЩ от тези с ниски доходи, което обръща тенденцията от първите месеци на пандемията, според изследване на икономиста от Харвард Алберто Кавало.

Covid-19 причини главоболие на статистиците на цените, защото промени начина, по който хората харчат. Основните мерки за инфлацията в САЩ използват кошница със стоки и услуги, която се основава на навиците за пазаруване преди пандемията - така че не винаги обхваща по-високите цени, които американците плащат през последните 18 месеца.

Кавало, специалист по инфлация, използва кошница, претеглени според това, за което потребителите действително са харчили пари от началото на пандемията. Той открива, че нивата на инфлация, изпитвани от различните групи по доходи, които като цяло бяха сходни през 2019 г., се различават оттогава. През първата година на пандемията цените растяха по-бързо за хората с ниски доходи. През последните няколко месеца е точно обратното.

Това отразява начина на промяна на разходите. В началото на пандемията продукти като храна - където увеличението на цените има тенденция да влияе най-много на домакинствата с ниски доходи - съставляват по-голяма част от разходите на потребителите.

инфлация пандемия

Тъй като икономиката се отвори отново тази година, имаше скок в цените на неща като коли и самолетни пътувания - и възобновяване на посещенията в ресторанти. Тези пера представляват по-голям дял от бюджетите на домакинствата с по-високи доходи.

По същите причини данните за инфлацията - които миналата година бяха под ефективното увеличение на цените, което американците плащат, според изследването на Кавало - сега дават по-високи стойности от реалното поскъпване. През последните няколко месеца цените в Covid кошницата растат по-бавно от Индекса на потребителските цени (CPI).

Проучването установи подобен модел в други страни, въпреки че разликата между официалната инфлация и инфлацията в кошницата от Covid е по-голяма в САЩ, отколкото другаде.

Изследването на Кавало използва транзакции с кредитни и дебитни карти, за да коригира официалните стойности в Индекса на потребителските цени. Неговите кошници с ниски и високи доходи се основават на разходите на най-горните и долните 20% от хората, които печелят.