Запасите сочат, че шистовата революция далеч не е приключила

Черното злато продължава да кръжи около тримесечно дъно

14:37 | 14 март 2017
Автор: Александра Попова
Източник: Bloomberg Terminal
Източник: Bloomberg Terminal

Цените на суровия петрол останаха близо до тримесечно дъно във вторник в момент, когато инвеститорите очакват ключови данни, които могат да хвърлят светлина за доставките на световния пазар и цените до края на годината, съобщава Investing.com, цитирана от Investor.bg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижиха цената си със 7 цента до $48,33 за барел. Договорът за доставка на WTI приключи предходната сесия с понижение в цената от 9 цента, след като падна до най-ниското си ниво от края на ноември от $47,90 за барел.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 3 цента до $51,32 за барел, след като в понеделник цената намаля до $50,85 за барел.

Цените рязко се понижиха миналата седмица на фона на притесненията на инвеститорите, че повишаващите се доставки на американски лек суров петрол може да попречат на усилията на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) да ограничи производството и да намали пренасищането в световен мащаб.

Цените се увеличиха, след като ОПЕК и други големи петролни производители, между които Русия, се споразумяха през ноември да намалят производството с почти 1,8 млн. барела дневно през първата половина на 2017.

„Ще бъде забавна седмица за петролни новини, като ОПЕК се очаква да публикува месечния си доклад за пазара на черно злато във вторник, а Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще изнесе своя месечен доклад един ден по-късно“, коментира Мат Смит, анализатор в ClipperData. Очакват се и данни за запасите от Американския петролен институт.

„Тази седмица е ключова и ще ни даде представа на какви нива ще бъдат цените на петрола през останалата част от годината. Всички погледи са насочени към данните на Американския петролен институт“, коментира Мат Стенли, брокер в Freight Investor Services.