Руската пшеница отново е най-евтината в Европа

Графика на деня, 03.07.2024 г.

16:15 | 3 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg LP
Графика: Bloomberg LP

Цените на руската пшеница отново се понижиха под тези на другите производители, тъй като горещото време ускорява жътвата в страната, а търговците се конкурират с останалите износители.

Експортните цени на пшеницата в най-големия износител в света скочиха през май, тъй като необичайните студове и сухото време накараха анализаторите да намалят оценките си за производството. Заради по-високите цени московските износители отчетоха загуби от някои сделки. През последните седмици основният вносител Египет купуваше зърно от дестинации като Румъния и България заради по-добрите цени.

"Горещото време по Черноморието ускорява ранната жътва на пшеницата, насърчавайки натиска върху реколтата, на фона на съобщенията за по-добри от очакваните добиви и в Русия", пишат анализаторите на CRM AgriCommodities в бележка от сряда. "Това се случва след рекордния юни за руския износ на пшеница."

Руската пшеница отново е по-евтина | Руските цени са по-ниски от тези на конкурентите за износ

Доставките на пшеница от Русия през юни се оценяват на 4,3 млн. т, което е с 14% повече от миналата година, съобщи Интерфакс, позовавайки се на аналитичния център "Русагротранс". Въпреки това, според него доставките ще се забавят значително през юли.
Русия е най-големият износител на пшеница в света, но очаква по-малка реколта през сезон 2024-25 г. след рекордните добиви през предходните две години.

Цени
- Цените на руската пшеница се търгуват на 222,50 долара за тон, след като се понижиха с повече от 6% през миналата седмица
- Пшеницата, търгувана в Чикаго с доставка през септември, поскъпна с 1% до 5,8675 долара за бушел
- Царевицата с доставка през декември се повиши с 0,3%