Природните бедствия са коствали световни загуби за $250 млрд. през миналата година

Графика на деня, 09.01.2024 г.

18:12 | 9 януари 2024
Автор: Стефан Кал
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Екстремните бури и други природни бедствия са причинили на света загуби за около 250 млрд. долара през миналата година, като по-малко от половината от тази сума се покрива от застрахователите, според данни, събрани от Munich Re.

Сметката надхвърля средната стойност за последните 10 години и включва въздействието на катастрофалните загуби, причинени от земетресенията в Турция и Сирия. Междувременно в САЩ сезонът на ураганите е бил по-слабо изразен в сравнение с 2022 г., като вместо това много от застрахованите загуби са били причинени от регионални гръмотевични бури, заявиха от Munich Re.

Ернст Раух, главен климатолог в Munich Re, казва, че застрахователите трябва да преосмислят начина, по който класифицират бурите.

Свикнали сме да наричаме регионалните гръмотевични бури второстепенни опасности, тъй като те сами по себе си причиняват само малки или средни щети“, коментира той в интервю. „Но тъй като броят на гръмотевичните бури се увеличава, трябва да помислим за нова класификация.“

Миналата година беше най-горещата в историята на планетата, което изкриви метеорологичните модели и изложи милиони хора на опасни температури. Последиците от изменението на климата имат сериозни последици за начина, по който застрахователната индустрия обработва исковете, като Банката за международни разплащания наскоро предупреди, че все повече правителства са оставени да плащат сметката.

Като цяло застрахователните загуби в световен мащаб са намалели до 95 милиарда долара през миналата година, сочат оценките на Munich Re.

Учените вече прогнозират, че 2024 г. ще бъде по-гореща от миналата година, което повишава вероятността от повече екстремни метеорологични явления. „При по-високи температури се изпарява повече вода, а допълнителната влага в атмосферата осигурява енергия за силни бури“, казва Раух.

През 2023 г. застрахователните загуби от силни гръмотевични бури - характеризиращи се с внезапни проливни дъждове, висока скорост на вятъра, както и градушка и внезапни наводнения - ще достигнат 50 милиарда долара в САЩ и 8 милиарда долара в Европа, като и двете цифри са рекордни.

В Европа през юли и август градушка с диаметър до 19 сантиметра (7,5 инча) причини загуби за милиарди долари в Северна Италия и редица други региони. В САЩ едни от най-големите загуби, свързани с бури, бяха в Средния Запад през март и в Тексас през юни. От Munich Re отбелязват, че щетите от ураганите са били ограничени през миналата година, като ураганът Идалия е засегнал слабо населени части на Флорида.

Междувременно опустошителните земетресения в Югоизточна Турция и Сирия през февруари доведоха до общи загуби в размер на 50 млрд. долара през миналата година. От тях само 5,5 млрд. долара са били застраховани.