Шведите отменят сделки за нови домове с рекорден темп

Графика на деня, 01.09.2023 г.

20:21 | 1 септември 2023
Автор: Никлас Роландер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Все повече шведи се отказват от вече запазени новопостроени домове, което показва, че жилищният пазар рязко се е охладил, а търсенето на нови парцели се свива.

Според данни, публикувани от държавния кредитор SBAB в петък, около 65% от договорите за планирани нови жилища са били анулирани през последните шест месеца от купувачи, които са предпочели да поемат разходите, вместо да осъществят покупките в условията на срив на пазара. Това е най-високият дял поне от 2014 г. насам.

Отделна публикация в петък показа, че строителните предприемачи са засегнати от множество фалити.

Макар че резервациите често могат да бъдат отменени при сравнително малки разходи, развитието на ситуацията е показателно за рязкото намаляване на търсенето на нови жилища и може да предвещава по-нататъшен спад на строителната активност, която е силно потисната от по-ниските цени на жилищата, намаляващата покупателна способност и по-високите разходи за строителство.

"Ситуацията за продажбите и резервациите на нови жилища е катастрофална", заяви главният икономист на SBAB Роберт Бойе в изявление.

"Обемът на продажбите в момента е на една четвърт или една пета от равнището, което наблюдавахме само преди година или две".
В петък агенция Creditsafe подчерта мащаба на проблемите в строителния бранш, която показа, че броят на шведските компании, които прекратяват дейността си, е достигнал най-високото ниво поне от 1999 г. насам. Осем от десетте най-големи фалита през август са се случили в строителния бранш, като общо през първите осем месеца на тази година са регистрирани 5000 фалита на компании, което е с 37% повече от 2022 г.

Броят на започнатите жилища в Швеция е спаднал с 57% през първото полугодие спрямо периода преди година, според официални предварителни данни, публикувани миналата седмица.

Бойе от SBAB заяви, че дори тези данни могат да се окажат прекалено оптимистични, тъй като статистическата агенция използва исторически данни, за да компенсира забавянето в отчитането.

Последните оценки сочат, че през тази година може да започне строителството на около 25 000 жилища, което е по-малко от половината от броя на жилищата, които трябва да се строят всяка година, за да се отговори на търсенето. Тежката ситуация накара строителния бранш да призове правителството да се намеси, за да подпомогне търсенето и да подкрепи строителите, които се борят да останат на повърхността.

"Предполагам, че сме свидетели само на началото на кризата в сектора на жилищното строителство и че през следващата година ще има постоянен поток от фалити", казва Бойе.