Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За проблема в имотния сектор в Китай не се говори, докато не стане късно

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", "Клуб Investor", 12.08.2023 г.

21:45 | 12 август 2023
Обновен: 10:52 | 15 август 2023
Автор: Даниел Николов

По-бавното от очакваното възстановяване на Китай засегна азиатските пазари през седмицата. Официалните данни на Пекин показаха дефлация и спад в индекса на производствените цени, а има известно недоверие дали ситуацията не е и по-лоша. Неочакваният данък върху неочакваните печалби на банките в Италия срина акциите в сектора, което може да е сигнал за началото на по-широка тенденция на действия срещу кредиторите в ЕС. Това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Досега се очакваше бързо и силно възстановяване на китайската икономика след Covid, но текущите данни показват съвсем различни картина. Трябва да се има предвид и сектора на имотите, който също не се справя особено добре. Покрай него имаше спадове на азиатските пазари."

Макар да се очакват стимули от правителството, проблемът в имотния сектор остава, "но не се говори за него, докато не стане прекалено късно", каза Чаушев и допълни, че ниското качество на изпълнение на строителството е допълнителен риск за сектора.

"Имайки предвид забавянето на икономиката, секторът на имотите може да е следващият, който ще покаже червени флагове, които се крият под повърхността на привидното затишие."

В началото на седмицата Мoody's намали рейтинга на десет регионални банки в САЩ, което удари сектора там, макар да не бе неочаквано. Основаната причина за действието на рейтингоата агенция бяха притеснения за доходността, каза Чаушев и добави, че кризата, започнала със SVB през пролетта, не приключва.

"Кривата на доходността на две- и десетгодишните облигации на САЩ все още е обърната; очакваме самите доходи на банките да падат; все още има тегления на депозити, тъй като паричните фондове носят много по-високи проценти."

Има лек спад в AI манията, което заедно с прибирането на печалби, намали леко цената на акциите на Nvidia, която все още запазва над 190% ръст на годишна база. Отчетът на компанията през следващата седмица ще покаже потенциала за ръст в бъдеще, каза Чаушев. Apple отбеляза трето последователно спадане на приходите, което я свали под пазарната капитализация от 3 трилиона долара.

Цените на енергийните ресурси като петрол и газ отбелязват ръст през седмицата, което ще има ефект върху инфлацията и ще затрудни работата на централните банки при определянето на пътя на лихвените проценти, добави Чаушев.

Може ли датската Novo Nordisk да стане най-скъпата компания в Европа, има ли проблеми в имотния сектор в САЩ може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.