Балонът в акциите на AI наближава своя връх, смята Morgan Stanley

Графика на деня, 08.08.2023 г.

10:13 | 8 август 2023
Обновен: 10:45 | 8 август 2023
Автор: Субрат Патнайк
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Балонът при акциите на изкуствения интелект наближава своя връх, според стратезите на Morgan Stanley, които посочват над 200% рали от Nvidia Corp. тази година.

Въз основа на историческия контекст, този скок на акциите ще бъде в неговите „по-късни действия“, пише в бележка стратегът на Morgan Stanley Едуард Стенли. „Балоните са склонни към рали със средно 154% през 3-те години преди пика.“

Въпреки че Nvidia е примерът за вълнението около всички неща AI, Стенли казва, че по-широките показатели за AI, като MSCI USA IMI Robotics & AI Select Net USD Index, са се повишили много по-скромно. Показателят е нараснал с около 47%.

Базираната в Санта Клара, Калифорния компания беше в основата на тазгодишната мания около AI и нейните възходящи перспективи бяха доказателство, че разходите за AI изчисления повишават продажбите.

Разбира се, акциите в сектора нямат еднакви характеристики. Ето защо от банката казват, че като се има предвид особеностите на отделните имена, „да се направят изводи относно скоростта на възход и спад на балони може да бъде полезно или добре направено само на ниво индекс“.