Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Безусловният базов доход няма да реши проблемите на пазара на труда, причинени от AI

Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", "Футуризъм", 03.08.2023 г.

21:32 | 3 август 2023
Обновен: 15:52 | 4 август 2023
Автор: Даниел Николов

Услугите и договорните отношения ще останат в основата на икономиките и труда и в бъдеще. Съвременният начин на работа, или капитализмът, е формиран на базата на освобождаването на самочувствието на хората според някои съвременни теории. Навлизането на изкуствения интелект (AI) ще има ефект върху труда, но за момента няма дебат как той може да се впише в основи на капитализма като етиката на Адам Смит и критиката на чистия разум на Емануил Кант. Свободата на избора на работа - която повишава конкурентоспособността и насърчава разпространението на знания - е една от характерните черти на развитите икономики и тя би била застрашена от въвеждането на безусловен базов доход, за който се смята, че може да намали щетите върху работниците от по-силното навлизане на AI. Това коментира Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

"Трябва да се запази свободата на избора. Не може да въведете задължително заплащане - ефектите от минималното заплащане, например МРЗ, са едни от предметите на абсолютно съгласие между всички икономисти - то не работи. Може да направите безусловен базов доход - ако го направите на 100 лв. на месец, няма да има никакво значение; ако го направите на равнището на МРЗ, маса хора ще престанат да работят. Ако нагласите към това и данъчната система, то тогава биха се загубили - от днешна гледна точка - около 2 млрд. лв. приходи в бюджета."

Безусловен базов доход може да причини и нови проблеми с допълнителна миграция и засилване на националистическото мислене в обществото, добави Станчев.

Най-голямото предизвикателство пред пазара на труда би било, ако машините се научат да се образоват сами, поне до определените от Смит и Кант граници, коментира Станчев

"Онова, което се развива е бързината на съчетаване на идеи. Тази скорост е вече много трудно подлежаща на контрол", каза Станчев и добави, че забързаната еволюция на технологиите има ефект и като ускорител на взимането на решения и използването на AI за взимането на рутинни решения.

"Важното е хората сами да могат да определят работната си седмица. Тогава когато я уницифирате, вие всъщност унифицирате всичко останало и ограничавате свободата на договаряне, свободата на избор и свободата на инвестиция на собствени знания и умения."

В предаването може да научите и за предупреждението на ООН за мозъчните импланти, първото контролирано падане на сателит на ESA, последните открития на телескопа "Джеймс Уеб" и нов екологичен метод за охлаждане.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да намерите тук.