В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българска платформа с AI променя покупката на автомобили в САЩ

Деян Ненов, изп. директор на Sirma Group Inc. USA, във "В развитие", 04.08.2023

17:10 | 4 август 2023
Автор: Галина Маринова

Българската платформа, която вече се налага на автомобилния пазар в САЩ, съкращава периода, в който клиентът проявява интерес към даден автомобил, момента на задоволяване на нуждата от информация и след това - контакт с продавач. Технологията позволява в реално време да се направи оценка за интереса на потребителя, който е на уебсайта на продавача и е разработена за финтех дейности - проследяване и улавяне на измами. Това каза Деян Ненов, изпълнителен директор на Sirma Group Inc. USA, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Ако хванете клиента тогава, когато той има интерес към конкретен продукт, шансът за продажба е много по-добър, отколкото само ден по-късно. Аналитиката в реално време е много по-добра в някои приложения като тези, от традиционната аналитика, която се прилага".

По време на пандемията и след това имаше голям проблем със закупуването на автомобили заради липсата на чипове. В момента пазарът се връща към обичайното си състояние с много инвентар и много голяма конкуренция между различните производители и различните продавачи на автомобили, които винаги се стараят да хванат клиента максимално най-бързо, каза гостът. 

До миналата седмица българската платформа вече има около 800 търговеца, които са използвали технологията, като всеки търговец на нови автомобили в САЩ е потенциален потребител на услугата, като те са между 20 и 50 000.

"На фона на световните мащаби ние сме средна по размер компания и не можем да си позволим да правим маркетинг, който не е фокусиран и специализиран", каза Деян Ненов. "За това ние сме избрали пазар, на който имаме много дългогодишен опит, на който имаме добри контакти и отлични партньори, с които работим от десетилетия и атакуваме първо там. С опита, който натрупваме, става много по-лесно да се демонстрира успех, положителни финансови резултати и възвращаемост на инвестиция в един такъв продукт".  

"Това, което сме научили през годините, е, че е по-важно да се конструира и достави информационна система, която помага на бизнеса на клиента. [...] Нашата философия е, че ние търсим оптималния вариант за създаване на решение, което подпомага бизнеса на клиента, а не конструиране на абстрактна технология". 

За бизнес решения, аналитика, финанси, продажби, маркетинг, 99% е много по-ефективно да се сглоби като лего едно решение, отколкото да се прави фабрика за лего, категоричен бе гостът.

Като всяка технология изкуственият интелект създава както рискове, така и възможности. Тази технология не е нова, като в момента бумът е на т.нар. големи модели, за които се говори непрекъснато, заяви Ненов. "Понякога технологията изпреварва нуждата от такава. Понякога казваме - създадохме една технология, а сега трябва да намерим проблем, който тя ще реши".

Най-новите технологии ChatGPT, Bard са фантастични, но имат няколко проблема, които ги прави много трудно приложими, освен за нещата, за които са конструирани да решат. Тоест, автоматизиране на един чатбот или интеракция с потребител - справят се фантастично. Но при отговор на прецизен въпрос на база на данни от една организация, например, може да възникне голям проблем, добави изпълнителният директор на Sirma Group. 

"На изкуствения интелект не може да се разчита, че няма да изобрети данни, които изглеждат отлично, но в същност не са факти. С това трябва да се внимава, защото фалшивата информация е голям проблем". 

Ще може ли продуктът да бъде приложен и на други пазари?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.