Продажбите на автомобили в Европа се покачват с 19%

Графика на деня, 19.07.2023 г.

14:00 | 19 юли 2023
Автор: Джошуа Галу
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Продажбите на автомобили в Европа се повишиха през юни, като нарастващото търсене на електрически автомобили и по-голямото предлагане на части помогнаха за 11-ти пореден месец на растеж.

Регистрациите на нови автомобили са се увеличили с 19% до 1,27 милиона автомобила, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили в сряда. Продажбите на електрически превозни средства се повишиха с 55%, докато доставките на дизелови автомобили намаляха с 10%.

Производителите на автомобили все още изпълняват забавени поръчки, като дългогодишният недостиг на критични компоненти като полупроводници намаля. Прогнозата обаче е замъглена от перспективите, че задръстването на веригата за доставки може да се върне на фона на нарастващото търсене на електромобили и потребителите може да намалят разходите поради по-високите разходи за живот и забавянето на глобалния растеж.

Купувачите в Германия са регистрирали 52 988 напълно електрически автомобила през юни, най-много в Европа и 64% увеличение спрямо същия месец на миналата година. Франция също допринесе за растежа на EV с 33 280 продажби, докато Нидерландия добави 13 892 автомобила, задвижвани от батерии.

Включвайки всички видове горива, Volkswagen AG продаде най-много леки автомобили в региона, регистрирайки 325 612 доставки, което е 27% увеличение спрямо миналата година. Продажбите на Stellantis NV намаляха с 2,5% до 210 495 – все пак достатъчно, за да бъде на второ място в класацията.

Tesla Inc., която планира да разшири производствения си капацитет във фабриката си в Германия, продаде 47 606 автомобила, изпреварвайки местните марки Fiat и Citroën и повече от удвоявайки регистрациите спрямо преди година.