Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бързият ръст на електромобилите в България вече изисква повече зарядни станции

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили, "Бизнес старт", 12.07.2023 г.

12:05 | 12 юли 2023
Обновен: 14:44 | 14 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Продажбите на нови и употребявани електромобили в България изпреварват очакванията, като от началото на годината те възлизат на 4400. Въпреки липсата на финансови стимули, бизнесът се ориентира към ползите и възможностите на електрическата мобилност. Държавата все още не предприема адекватни на развитието на сектора дейности, но се подготвя Закон за електрическата мобилност. Това коментира Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) за периода януари-май 2023 г. в България са регистрирани 725 нови електрически автомобила (без хибридите и товарните автомобили), което е ръст от 121% спрямо същия период на миналата година.

"Очаквам новото правителство да се обърне към експертите. Досега всичко, което се правеше в сферата на електрическата мобилност, беше по натиск - дали директива 94 за алтернативните горива, дали за ускорено навлизане на екологичните превозни средства. Правейки тези палеативни крачки беше "ако можем да минем метър". Но не минаваме метър."

Подготвяният в момента закон за електрическата мобилност отново е заради европейски регламент, но има неразбиране на основни неща като нужната зарядна мрежа, даде за пример Левков.

"Продажбите на електромобили вече изискват развитието на зарядната инфраструктура."

ЕП прие новите правила за зарядната мрежа - трябва да има поне една зарядна станция за електромобили на всеки 60 км с мощност от поне 400 kW, каза Левков. Това означава невероятни мощности, които трябва да бъдат добре планирани, за да може да бъдат налични и да се ползват.

"Сега е моментът да покажем, че транспортът може да бъде независим от петрола. ЕП трасира пътя, за да може българското правителство да следва крачките в правилната посока."

Вече има банки в България, които отпускат кредити за електромобили, като условията не се различават от тези за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Лизинговите компании разбраха, че остатъчната стойност след връщането на електромобил е доста по-висока спрямо коли с ДВГ и започнаха сериозно да атакуват пазара, каза Левков.

"Всяко правителство в България не разбира огромния потенциал на електрическата мобилност като батерии, компоненти, електродвигатели, софтуер. Всички имаме възможност да черпим блага от тази индустрия и не виждам защо всички са толкова късогледи и не виждат по-далеч от носа си", каза Левков, визирайки опасенията от замърсяване от батериите.

ЕС излезе със задължителни цели за рециклирането на батерии е доста изпреварващо действие, коментира Левков. Батериите в употреба в момента са все още в гаранция и не са започнали да се появят на пазара като суровина за рециклиране; ще бъде възможно да се рециклира литият в батериите на 99% по подобие на оловото, добави той.

"Рециклиращата индустрия е момента няма нищо, което да се е появило на входа, което да може да бъде рециклирано."

В коментар за критичните метали за батериите, Левков каза, че не се усеща недостиг на литий в момента, а ако се зароди криза, бизнесът ще реагира, както реагира на кризата с чиповете. Литият ще остане решаващ фактор в батериите за електромобили през следващите до пет години, докато не започне широкото навлизането на батерии с графен или твърдотелни батерии. Техните качества вече са известни и до една две-години може да се очакват реални продукти, които ще настигат като пробег конвенционалните автомобили, каза Левков.

"Новите технологии и видове батерии ще консумират все по-малко литий... Литият тепърва ще намалява своето решаващо значение за батериите."

Как България може да използва залежите си на мед за бъдещето на електрическата мобилност и как Китай развива своята позиция като лидер в сектора може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.