Технологии като AI ускоряват промените на глобалния пазар на труда

Графика на деня за 1 май 2023 г.

15:15 | 1 май 2023
Автор: Брайс Башчук
Създадени и изгубени работни места между 2023 и 2027 г. Графика: Bloomberg
Създадени и изгубени работни места между 2023 и 2027 г. Графика: Bloomberg

Глобалните пазари на труда навлизат в нова ера на турбуленции, тъй като технологии като изкуствения интелект (AI) ускоряват упадъка на чиновническата работа, като същевременно увеличават търсенето на специалисти по софтуерно инженерство и киберсигурност, пише Bloomberg.

През следващите пет години почти една четвърто от всички работни места ще се променят в резултат на навлизането на AI, цифровизацията и други процеси, част от прехода към зелена енергия и промените във веригите на доставки, става ясно от нов доклад, публикуван от Световния икономически форум (WEF) в Женева.

Въпреки че проучването очаква AI да доведе до „значителни смущения на пазара на труда“, нетното въздействие на повечето технологии ще бъде положително през следващите пет години, тъй като анализът на големи данни, технологиите за управление и киберсигурността се превръщат в най-важните двигатели на растежа на заетостта.

Появата на приложения с AI като ChatGPT, които използват машини за симулиране на човешки разсъждения и решаване на проблеми, ще има особено изразено въздействие чрез изместване и автоматизиране на много роли, които включват разсъждения, комуникация и координиране, се посочва още в доклада.

Около 75% от анкетираните компании заявяват, че очакват да приемат AI технологии през следващите пет години, което според тях ще елиминира до 26 милиона работни места в сектора на архивиране и редица административни позиции – като анализи, касиери,  въвеждане на данни и счетоводство. Проучването на WEF изследва повече от 800 компании, които колективно разполагат с 11,3 милиона работници в 45 икономики по цял свят.

Засега AI остава по-малка заплаха за перспективите за заетостта в сравнение с други макроикономически фактори като по-бавен икономически растеж, недостиг на доставки и ускорена инфлация, изтъква WEF. Възможностите за създаване на работни места вероятно ще дойдат от инвестиции, които улесняват зеления преход в рамките на бизнеса, по-широкото прилагане на екологичните стандарти и широкото преориентиране на глобалните вериги на доставки, се казва в него.