Финландия за 6-та поредна година е най-щастливата нация в света

Графика на деня 20.03.2023 г.

17:50 | 20 март 2023
Обновен: 18:46 | 20 март 2023
Автор: Лео Лайкола

Финландия беше обявена за най-щастливата нация в света за шеста поредна година, като класацията се публикува от над 10 години, пише Bloomberg.

Световният доклад за щастието, представен в понеделник от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, показва, че Финландия постига "значително по-добри резултати от всички останали страни" в класацията, следвана от Дания на второ място и Исландия на трето.

"Доходите, здравето, наличието на човек, на когото може да се разчита, усещането за свобода при вземането на ключови решения в живота, щедростта и липсата на корупция - всички те играят важна роля в подкрепата на оценките за живота", се казва в доклада.

Индекс на

Израел се изкачи с пет стъпала спрямо миналата година и зае четвъртото място, следван от Нидерландия. САЩ са на 15-о място в класацията, която показва, че между страните на върха и на дъното продължава да има голяма разлика. Ливан и Афганистан са на последните места, докато Литва е сред страните с най-голямо подобрение, като се изкачва с повече от 30 места от 2017 г. насам и достига 20-то място.

Като цяло оценките на живота продължават да бъдат "забележително устойчиви", като средните стойности в световен мащаб през годините на пандемията Covid-19 от 2020 до 2022 г. са толкова високи, колкото и през предходните три години, се казва в доклада.

Най-щастливото място