ЕЦБ вижда „много силен“ растеж на заплатите и готви още увеличения на лихвите

Графика на деня, 09.01.2023 г.

14:37 | 9 януари 2023
Автор: Яна Рандов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Европейската централна банка прогнозира, че ръстът на заплатите - ключов индикатор за посоката на инфлацията - ще бъде „много силен“ през следващите тримесечия, което засилва аргументите за повече повишения на лихвените проценти.

Проучване на развитието на заплатите от началото на пандемията показва, че основният растеж на заплатите е „сравнително умерен“ и в момента е близо до дългосрочната си тенденция, каза институцията в понеделник в статия, която ще бъде публикувана в нейния икономически бюлетин.

Въпреки това, „гледайки напред, ръстът на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да бъде много силен в сравнение с историческите модели“, се казва в доклада. „Това отразява стабилните пазари на труда, които досега не са били съществено засегнати от забавянето на икономиката, увеличенията на националните минимални заплати и известно наваксване между заплатите и високите нива на инфлация.“

Ценовите увеличения надхвърлиха целта на ЕЦБ от 2% за последните 1 1/2 години и скочиха над 10% в края на 2022 г. Докато инфлацията оттогава достигна своя връх, базовият измерител, който изключва променливи артикули като храна и енергия, достигна рекордно високо ниво през декември.

С прогнози, показващи, че 2% инфлация ще бъде недостижима до края на 2025 г. и синдикати, настояващи за щедри компенсационни пакети, ЕЦБ предостави безпрецедентна серия от увеличения на лихвите, които доведоха лихвения процент по депозитите до 2% миналия месец.

Президентът Кристин Лагард отбеляза още едно повишение с половин пункт на срещата през февруари – „и вероятно на тази след това“ – за да избегне спиралата на заплатите и цените.

По-слабият икономически растеж едва ли ще помогне много в близко бъдеще, особено като се има предвид, че недостигът на квалифицирана работна ръка насърчава бизнеса да задържа работници и да им плаща добре.

Ще отнеме няколко години, докато заплатите се адаптират напълно към скорошните сътресения, според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн, който твърди, че наблюдението на заплащането ще формира голяма част от разбирането на инфлационната тенденция.

В статията си ЕЦБ казва, че „има признаци за по-силен ръст на заплатите в секторите на услугите“, предимно в тези, в които липсва персонал.

Освен това се казва, че „в близко бъдеще очакваното икономическо забавяне в еврозоната и несигурността относно икономическите перспективи вероятно ще окажат низходящ натиск върху растежа на заплатите“.