МВФ не очаква спирала заплати-цени в еврозоната

Алфред Камър, директор на европейския отдел на МВФ

14:00 | 7 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Инфлацията достигна ли е своя връх в Европа и как изглежда тенденцията през следващите две тримесечия?

Инфлацията е по-висока и по-устойчива, отколкото очаквахме. Има очакване, че ще достигне своя връх през следващите няколко месеца.  Прогнозираме, че ще се понижи през 2023г. По-специално общата инфлация. Основната инфлация ще бъде по-бавна и по-устойчива, но това е отражение на увеличението на цената на природния газ в светлината на прогнозата ни от октомври.

Виждате ли някакви признаци за спирала на цените и заплатите? Заплатите не са се увеличили толкова бързо, както в САЩ, но започва ли това да се променя?

Заплатите не са се увеличили толкова много в Европа. На този етап не виждаме очакване за спираловидно повишаване на заплатите и цените. Малко по-различно е на развиващите се европейски пазари, където натискът върху заплатите е по-силен и доверието в паричната политиката не е толкова голямо, както в развитите страни в Европа. Централните банки трябва да работят по-усилено, за да избегнат закотвянето от последствията на инфлацията.

Алфред, основното притеснение е, че има някаква грешка в политиката или подценяваме социалните вълнения в Европа поради повишаването на разходите за живот. Къде е най-голямата грешка? Има ли държави, които са много по-уязвими от други заради социалните политики?

Това е така за цяла Европа. Три неща трябва да се кажат по този въпрос.

Първо, енергийната сигурност е най-важна. Европа увеличи доставките. Хранилищата за газ са запълнени, за да се изкара зимата. Необходимо е повече, за да се гарантира, че има достатъчно газ и за следващата зима.

Кризата с разходите за живот е голям проблем. Правителствата предприеха мерки, за да се справят с по-ниската покупателната способност на населението. Ние се застъпихме за по-целенасочени мерки, временни мерки и мерки, които не позволяват на повишаването на цените да продължава.

Защо това е важно? За да се намали търсенето. Това е част от отговора на енергийната сигурност.

Целта е важна, за да се намалят фискалните разходи и последиците на инфлационния натиск върху тях. И безспорно временно, така че да не влизаме в нов режим на субсидиране за дълъг период от време.

Но мерките са изключително важни. Ние се застъпваме по-целенасочени мерки, защото в момента  фискалните разходи за 2022 г. са 1,8% от брутния вътрешен продукт в цяла Европа. Половината от тях отиват за нецеленасочени ценови мерки. А половината от разходите биха подкрепили 40% от домакинствата.