Ученици създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци и робо пазарска количка

Как едно българско училище се дигитализира успешно и как това промени отношението на децата към ученето

10:37 | 22 юни 2021
Обновен: 11:19 | 22 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: СУ "Иван Вазов"
Снимка: СУ "Иван Вазов"

Технологиите от бъдещето вече навлизат усилено в българските училища, а учениците в страната вече имат възможност да създават и програмират роботи, чрез които да решават разнообразни проблеми. Героите на тази история са младежите от Средно училище „Иван Вазов“ в гр. Вършец, които са разработили свой робот за разделно изхвърляне на отпадъците, както и роботизирана пазарска количка.

Училището дигитализира своята дейност с бързи темпове и акцентира върху използването на LEGO Education. Образователните роботи на LEGO са специално създадени да стимулират креативността на учениците, да ги запознаят с основите на програмирането, да подкрепят цялостното им развитие, както и да надграждат уменията и мирогледа им, подготвяйки ги за техните бъдещи професии.

Центърът по роботика в училището във Вършец разполага с 15 комплекта LEGO Education SPIKЕ Prime, а част от учениците са преминали успешно през два модула - „На пазара“ и „Отговорност към природата“. Преподавателите в училището споделят, че практическата работа с тези роботизирани комплекти мотивира децата да участват активно в учебния процес, да работят в екип и увеличава интереса им към поставените задачи.

“Горещо препоръчваме включването на LEGO® Education в учебните занятия, особено в прогимназиален етап. По този начин времето в класната стая минава неусетно и под формата на игра и забавление децата научават много нови неща и получават необятни хоризонти за развитие на техния интелект” - посочва директорът на учебното заведение Ани Ангелова.

“Екипът на СУ "Иван Вазов" в гр. Вършец и неговите възпитаници извървяха дълъг път и постигнаха сериозни резултати в работата с LEGO Education решенията. За по-малко от година, те вече преминават към по-сложни задачи и предизвикват децата да мислят критично, да програмират и да решават проблеми” - допълва Димитър Дряновски от Център за творческо обучение, който е основен партньор на училището при внедряването на LEGO Education образователни продукти и други технологични решения.

През следващата учебна година учениците от Vа и Vб клас на СУ „Иван Вазов” ще работят по нов модул, наречен Стандарт+. С негова помощ се надгражда учебното съдържание по български език и литература, математика, технологии и предприемачество и информационни технологии. Заниманията с LEGO Education комплектите ще се провеждат в часовете по роботика и програмиране и включват изработване и презентиране на краен продукт. Така петокласниците ще направят своите първи и най-важни стъпки към STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) дисциплините.

Можете да видите как учениците от СУ „Иван Вазов” изработват робот за разделно изхвърляне на отпадъци и робо пазарска количка тук.