Предимствата на качествените лагер главини за вашия автомобил

09:00 | 1 април 2024
Обновен: 09:13 | 1 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Изображение: elements.envato.com
Изображение: elements.envato.com

Лагер главините оказват пряко влияние върху добрата работа на превозното ви средство. Това могат да бъдат износването на гумите, стабилността в права линия или завои, както и уменията за спиране. 

Работата на една лагер главина е да поддържа натоварването на колелата равномерно, това е и причината изработката да е от толкова здрави материали. 

В даден момент обаче идва време за тяхната смяна. В статията ще разберете кога лагер главините са се повредили и защо да ги замените единствено с оригинални и качествени.

Причини за повреда на лагер главините

В интерес на истината лагер главините са изключително издръжливи и могат да ви служат вярно между 100 000 и 200 000 км. Това зависи и от пътищата, по които се движите. Ако те са предимно неравни, могат да доведат до повреда. 

Ето и другите причини за повреда на лагерите: 

  • Загуба на херметичност – възможно е уплътненията, които изолират лагерите, да се износят и смазката да изтече.
  • Невнимателно шофиране – както споменахме, ако не избягвате дупките по пътя и карате с висока скорост, можете сериозно да навредите на главините и окачването си. Причината е в повишеното ниво на натоварване.
  • Преминаване през вода – студената вода и въздухът, които навлизат в нагорещените лагери често причината за повреда. Обикновено това се случва при нарушена херметичност.  
  • Некачествен лагер – той се отличава с неправилния си размер и лошата плътност. Смазването също е влошено.
  • Неизправни амортисьори – увеличава се вертикалното натоварване на лагерите.
  • Повреда в спирачната система – води до прегряване на спирачния диск при спиране, а тази температура се прехвърля на лагера и скъсява неговия живот.  

При повреда на лагер главините ще чуете отчетлив шум. Това означава, че е време да го замените с нов и по-качествен. Ако не го направите навреме, това може да доведе до блокиране на колелата. 

Защо да изберете оригинален и качествен лагер на главината?

Възможно е да смятате, че лагерите на главините не са особено важни, но всъщност са основни компоненти. Те се грижат за безопасността и добрата работа на автомобила. 

По-долу ще разберете и защо е нужно те да са качествени и да ги закупите от доказал се магазин за авточасти:

Подобрено управление и стабилност – висококачествените лагер главини значително намаляват вибрациите при шофиране, което води до по-голяма стабилност и комфорт.   

Повишена горивна ефективност – когато лагерите са от висок клас и са добре смазани, намаляват триенето и съпротивлението при въртене на колелата. Това води до икономичност на гориво.

Перфектно работещи спирачки – спирачният път с качествени лагерни главини е намален и безопасността е подобрена.

По-дълъг живот на гумите и окачването – износването на гумите и окачването е равномерно, което ви спестява разходи за ремонт в дългосрочен план. 

Ще завършим с това, че лагер главините са важни за доброто представяне на автомобила ви и неговата безопасност. Затова е важно при смяна да обърнете към магазин за оригинални и висококачествени авточасти. Това ще ви гарантира, че лагерите ви ще ви служат дълго време.