Кредирект и фондация "Искам бебе" подпомагат двойки с репродуктивни проблеми

Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе", Веселин Чакъров, директор Маркетинг в Кредирект

18:30 | 29 март 2023
Обновен: 18:44 | 29 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

*Препоръчан материал от партньор на BloombergTV Bulgaria

През март 2023 г. фондация „Искам бебе“ става на 16 години и нейната цел е да обедини отговорния бизнес около всичко, което се случва с нас като пациенти. От тази година компанията за онлайн потребителски кредити Кредирект подкрепя инициатива на фондацията наречена „Бебе навреме“, която цели да информира двойките, които са готови да създадат семейство да не го отлагат твърде дълго във времето. Това казаха Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе" и Веселин Чакъров, директор Маркетинг в Кредирект. 

Велчева разказа, че началото на фондацията е било много трудно и работата на фондацията е нямало да бъде възможна без участие на бизнеса, а едно от основните опасения е, че все повече двойки отлагат раждането на дете за по-късна възраст, а след една определена възраст това става все по-трудно.

Държавата предоставя 20 млн. лева годишно за инвитро процедури всички двойки, които отговарят на критериите могат да се възползват от помощта, каза Велчева. Тя допълни, че по изчисления на фондацията има около 20 000 души, които не могат да се възползват от държавното финансиране, за тях има други начини за подпомагане, като общински фондове и помощта на отговорния бизнес и дарения.

Веселин Чакъров, директор Маркетинг в Кредирект разказа, че компанията подкрепя каузата, защото за нея е важно да бъде социално отговорна компания и да връщаме в обществото. Той допълни, че потребителите търсят най-вече удобството, което предлагат онлайн кредитите.

"Процесът отнема буквално минути от кандидатстване до усвояване на парите. Съответно компаниите също се опитват да улеснят максимално живота на клиентите, като предлагат различни вариант за погасяване, дори за отсрочване,“ каза още Чакъров.

Той посочи, че всяко кандидатстване за потребителски кредит трябва да бъде добре обмислено, а Кредирект има доста строги правила за отговорно кредитиране и се стреми винаги да е сигурна, че отпуснатият кредит ще помогне, а няма да навреди на потребителя.

През януари 2023 г. БТА, като държавна институция също подкрепи каузата "Бебе навреме" и решихме да направим всичко възможно, за да информираме младите хора, които вече имат семейства и са готови за тази стъпка, че трябва да раждат деца навреме, каза Велчева.

Тя разказа, че в миналото двойки с репродуктивни проблеми са били на възраст между 25 и 35 години, докато сега, клиниките за инвитро процедури са пълни с жени, които искат да забременеят около 40-годишна възраст, а това вече е много по-трудно. 

Вижте повече за инициативите на фондацията и помощта на Кредирект във видеото.