Интензивен период за животозастраховането

"Светът е бизнес", 17.02.2016

22:04 | 17 февруари 2016
Обновен: 22:20 | 17 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влезлият в сила от 1 януари 2016 нов Кодекс за застраховането ще даде по-голяма стабилност, яснота и прозрачност за потребители, регулатори и застрахователи относно случващото се на застрахователния пазар, каза Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите в България, в предаването с Ивайло Лаков „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Несторова каза, че промените засягат най-вече начина на определяне на необходимия изискуем капитал, както и отговорността на застрахователите сами да оценяват потенциалните рискове и да заделят капитал за всеки един от тях.

Цената на застраховка „Гражданска отговорност“ е сред най-евтините застраховки в Европа в момента и "в същото време далеч не най-добрата статистика за щети на пътя", каза Несторова. Според нея системата „бонус-малус“ е добър подход, но изисква силна координация между застрахователите и системата на МВР.

„Към ноември 2015 общото застраховане расте със 7%, а животозастраховането - със 17%“, каза Несторова.

Тя отбеляза, че се наблюдава интензивен период за животозастраховането при ниските лихвени нива и затруднена ситуация на инвестиране в страната, допълвайки, че хората вече не припознават депозитите в банките като решение.

Чуйте целия разговор във видеото.