Мениджъри и предприемачи са най-щастливи в България

Елица Николова, гл. редактор на сп. "Мениджър"; Михаела Здравкова, мениджър "Щастие" в "Сирма Груп холдинг"; Бизнес старт, 28.02.2020

10:06 | 28 февруари 2020
Елица Николова, гл. редактор на сп. "Мениджър"; Михаела Здравкова, мениджър "Щастие" в "Сирма Груп холдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елица Николова, гл. редактор на сп. "Мениджър"; Михаела Здравкова, мениджър "Щастие" в "Сирма Груп холдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мениджърите, предприемачите и така наречената нова креативна класа - групата от заетите в дизайн и рекламната индустрия, както в и IT сектора, са най-щастливи у нас, заяви Елица Николова, гл. редактор на сп. "Мениджър", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ние не изследваме само субективни категории, свързани с щастието, а и тези, базирани на общата среда - достъп до образование, наука, изкуство, околна среда. Според второто проучване за Националния индекс на щастието още повече се увеличава обществената чувствителност на тема околна среда, която сваля нивото на индекса надолу", каза още Николова.

"Друга тема е свързана с държавното управление и баланса между работното време и личния живот. Изводът е, че на индивидуално ниво сме щастливи, но в рамките на по-малките социални общности индексът на щастие рязко спада", допълни Николова.

Михаела Здравкова, мениджър "Щастие" в "Сирма Груп холдинг, смята, че щастието е трудноизмеримо. Според нея изграждането на общност е от съществено значение.

Елица Николова сподели, че методологията на измерване е стандартизирана система на неправителствената организация Happiness Alliance. Тя включва 50 индикатора, разпределени в 12 категории.

От разговора стана ясно, че на глобално ниво индексът спада с 0,8 пункта. "Негативните тенденции са валидни навсякъде", твърди Елица Николова.

Какво е да си мениджър на щастието в IT сектора?

По думите на Михаела Здравкова дейността на мениджъра на щастието е свързана с комбинация от дейността на човешки ресурси и малко маркетинг. 80% от работата ѝ е свързана с организиране на социални събития и подобряване на корпоративната социална отговорност.