Китай може да изчака и смяната на Тръмп

Д-р Антон Костадинов, макроикономист, Институт за икономически изследвания при БАН, В Развитие, 28.08.2019 г.

14:59 | 28 август 2019
д-р Антон Костадинов
д-р Антон Костадинов

Волатилността в решенията и мненията на президента Доналд Тръмп е най-големия нежелан гост за големите корпорации, които търсят политическа стабилност. Във връзка с призивите на Тръмп за „отдръпване от Китай“, американските компании, които имат производство там, решиха да се обърнат към вътрешния китайски пазар, който е един от основните фактори за икономически растеж сега. Пример за това е NIKE, които вече продават спортни обувки на все по-претенциозния китайски пазар, каза д-р Антон Костадинов, макроикономист, Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването В Развитие с водещ Вероника Денизова.

"Отварянето на вътрешния пазар на Китай за чужди компании е отдавна планирано и то се случва сега, което за нас може и да е изненадващо, но всъщност ощ от 2015 г. имаше такива знаци. Китай има нужда да ребалансира вътрешното потребление и търговските си взаимоотношения с други страни", каза още той.

Китай не е отчаян от търговската война със САЩ, противно на мнението на Тръмп, те са готови за подобен развой на нещата доста преди това да се случи. Китайците са уловили много добре предшестващите сигнали и са се подготвили за събитията. В Пекин знаят колко е силна позицията им, знаят колко много американски компании продават услуги вътре на китайския пазар и знаят съотношението им с китайски услуги в САЩ, разликата е 9 към 1, заяви Костадинов.

Също така, продажбите на Apple в Китай са изключително важни за тази компания, докато продажбите на Huawei в САЩ въобще не са ключови за китайците.  Китай постоянно развива мрежата си от търговски контакти, изключително наблягат на инициативата „Един пояс, един път“, която увеличава търговския им потенциал. Тяхната философия е – когато търгуваме заедно, растем заедно, те не принуждават никой да търгува с тях, обясни гостът.

"Един китайски дипломат каза веднъж, че 200-300 години упадък за една империя на хиляди години не е толкова важен. Така че, Пекин може да почака няколко месеца, докато минат президентските избори в САЩ и се види накъде вървят нещата. Вероятността за смяна на Доналд Тръмп не е малка", каза още той

САЩ имат дефицит в търговията със стоки, но като една голяма иновативна икономика, те имат огромен излишък в търговията с услуги. Увеличение на митата от 25% на 30% ще срещне реципрочен отговор. Китайските ответни мерки не са написани никъде, но те са не по-малко ефективни, заяви Костадинов.

Всяка година в Китай се раждат около 7 милиона бебета, колкото една България. Състезанието за достъпа до пазара на млечни продукти е огромно и опасението за загубата му е огромно – там присъстват Австралия и Нова Зеландия и за Тръмп ще е трудно да убеди американските производители, че този пазар не е интересен за тях. Консумацията на мляко в САЩ е намаляла двойно за последните 30 години, а в Китай имаме обратния тренд. Пазара там расте не само като количества, но и като качество на потреблението, каза той.

Тръмп едва ли би забранил открито на американските компании да търгуват и да инвестират в Китай, а освен това корпорациите винаги са по-гъвкави от държавите. Преките чуждестранни инвестиции в Китай нарастват с темп от 7.5% само за седемте месеца на тази година. Дори и при американските инвестиции в Китай има нарастване, а няма отлив.

Имаме прецедент, че честотата на пожарите в Бразилия е в пряка връзка с усвояването на земи за селско стопанство. Дали наистина Макрон има за цел да стимулира мерки на бразилското правителство в посока на екологията, или иска да ограничи достъпа на стоки от Меркосур в ЕС е деликатен въпрос.

Повече вижте във видеото.