Как Фед всъщност помага на Тръмп в търговската война?

Американският президент разчита все повече централната банка да неутрализира икономическите щети за САЩ

18:30 | 27 август 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп не пести нападките си към гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, когото наскоро обяви в невежество. Истината е обаче, че централната банка помага на лидера на САЩ и на търговската война, която той води с Китай вече повече от година, пише CNN.

През юли Фед се опита да компенсира щетите за американската икономика, причинени от търговските спорове, намалявайки лихвените проценти и оставяйки си допълнителна вратичка за нови съкращения на следващото си заседание през септември. 

„За нас не е ясно какво може да накара американското правителство да прекрати ескалацията и да се опита да постигне споразумение с Китай, имайки се предвид, че администрацията на Тръмп изглежда вярва, че е политически популярно да бъде сурова към Китай и Фед ще бъде по-склонен да разхлаби паричната политика допълнително, за да преодолее последиците от търговската война“, посочиха икономисти на UBS в понеделник.

Търговската война между Вашингтон и Пекин се разгорещи отново, след като Китай обяви въвеждането на ответни мита върху американски стоки за 75 млрд. долара в петък, голяма част от които ще влязат в сила от 1 септември. Белият дом е готов да отговори с поредни налози върху китайския внос от същата дата.

Малко след изявлението на Пекин Тръмп обяви, че ще повиши с 5% митата върху целия китайски внос. Чрез пост в Twitter той прикани и американските компании, опериращи в азиатската страна, „незабавно да започнат да търсят алтернативи“.

Според инвеститори търговската война вече притиска Фед в ъгъла. Очакванията за намаляване на лихвите с нови 0,25% през септември вече достигнаха 95%, докато възможността за намаляване с 0,50% се повиши от 0 до 5 процентни пункта в петък, сочат данни на CME Group.

За американския президент това са добри новини, които могат допълнително да го насърчат да премине към нови ескалации. Инвеститорите подкрепят намаляването на основните лихви, което според тях може да подпомогне и международните борси на фона на забавянето на глобалния икономически растеж.

Германският бизнес се притесни

Опасенията, че най-голямата европейска икономика ще навлезе в рецесия се задълбочават.

Индексът на германският институт Ifo за бизнес климата падна до най-ниското си ниво през август от края на 2012 г. насам. Бизнес климатът е индикатор и за производството, което е на най-ниските си нива от 2009 г. насам. Секторът на услугите също не е имунизиран.

„Компаниите вече бяха разочаровани от настоящата бизнес ситуация. Песимизмът за предстоящите месеци също се повиши. Има дори повече индикации за рецесия в Германия“, посочи институтът в свой доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия за трите месеца до юни се сви с 0,1% в сравнение с първото тримесечие. Настоящите три месеца не изглеждат по-положителни заради зависещата от износа германска икономика, вече засегната от търговската война, спада в автомобилните продажби и увеличаващата се възможност Великобритания и Европейския съюз да се разделят без споразумение.