Златото е стабилна алтернатива

Дейвид Инглес от Bloomberg Хонконг за цената на златото

10:01 | 12 февруари 2016
Автор: Валери Ценков
Златото е стабилна алтернатива

Блясъкът отново е на мода. Всички пари, за които говорим, че се изтеглят от пазара на акции трябва да отидат някъде. Златото е на върха като алтернатива. Най-лесният или по-скоро най-евтиният начин да се възползвате от това е чрез борсово търгувани фондове (ETF).

Нека видим една 10 годишна графика, която показва притока на фондове към златото като най-големия борсово търгуван фонд. Говорим за златото по SPDR или ETF. И така, да видим развитието за тези 10 години. Ето 2009, всички знаем какво се случи тогава, после идва 2011, когато Гърция беше в центъра на събитията и отиваме напред във времето. Ето тук, това покачване показва най-големия приток на пари към към златото за последните повече от четири години. Подробните обяснения на графиката са предмет на няколко от водещите ни статии.

Продължаваме нататък, за да стигнем до цените. Опциите показват, че покачването на златото може да продължи. Вижте как са разположени опциите на търговците. Те плащат много високи цени за опции за плащане през март. През последните няколко дни цената се утрои. Очаква се да достигне 1 300 долара, а в момента сме с 60 долара под тази цена. Да погледнем и тези цифри – над 3600 контракта за най-търгуваната опция. Бяхме малко задремали и после изведнъж, ето ни тук. Мнозина залагат, че това покачване може и е почти сигурно, че ще продължи. Всички тези графики можете да ползвате не терминалите на Bloomberg.

За какво става дума? Става дума за страх. Много от парите се насочват към златото, заради голямата несигурност на пазара. Такава графика можете и вие да генерирате на терминала.

Тази графика тук проследява златото и индекса на волатилност или VIX индекса. Периодът е една година и изглежда тази двойка не върви ръка за ръка. Първо има пълно разминаване, после настъпва хаос през август, когато корелацията е осезаема и стигаме до настоящето, когато и двете криви едновременно поемат нагоре.

И така, нека оа обобщим и да въдим къде сме по отношение на цените. Питате се дали сме на прага на бичи пазар – да, точно така. Делят ни около 20 долара, а магичното число е 1259. В момента сме на 1238. Ето и бърз поглед към този пробив. Стремителна линия на тенденцията на спад и изведнъж – пробивно покачване. Кога точно ще стигнем това ниво? Не знам, но опциите показват, че със сигурност ще го стигнем.