Фед сигнализира за ръст на лихвите през декември

Очаквано Федералният резерв на САЩ (Фед) остави лихвените проценти без промяна, но банкерите намекнаха за евентуално повишение на следващото си заседание.

20:00 | 28 октомври 2015
Обновен: 20:36 | 28 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Federal Reserve Bank USA
Federal Reserve Bank USA

Централните банкери отбелязват в изявлението си продължаващо умерено покачване на икономиката. Дори при по-бавния темп на създаване на работни места, „ индикаторите на трудовия пазар показва, че неизползването на трудовите ресурси намалява от началото на годината, заява Федералният комитет по откритите пазари. Един от членовете на Фед - Джефри Лакър, е гласувал против.

„При определянето на това дали ще бъде подходящо лихвените проценти да бъдат вдигнати на следващото заседаниe, комитетът ще оцени напредъка - постигнат и очакван, към целите за пълна заетост и приближаването на инфлацията до целта от 2%", заявява Фед.

Освен това Фед показва по-малка загриженост за глобалните финансови и икономически новини, които се отразяват на американската икономика, в сравнение с казаното по време на септемврийското заседание. Тогава имаше по-големи очаквания за повишение на лихвените проценти и решението на Фед да се въздържи накара мнозина да вярват, че няма да има повишение преди края на годината. Мохамед ел-Ериан обаче прогнозира покачване през декември в статия за Bloomberg от 16 октомври.

От съобщението през септември е отпаднал следният параграф:

"Скорошните глобални икономически и финансови развития може да ограничат икономическата активност и вероятно ще окажат натиск към понижение върху инфлацията в краткосрочна перспектива".

Лихвените проценти в САЩ са на ниво 0-0.25% от декември 2008 г. и вече бяха пропуснати две от вероятните дати за повишаването им.

Доларът поскъпна, тоест еврото падна под 1.09, но по-късно се върна над това ниво.

Главният икономист на Дойче банк в САЩ Джоузеф Лаворня коментира, че решението звучи така, сякаш Фед иска да затегне паричната политика, но се пита дали пазарите ще му позволят.

Първият коментар на ING:

Нужно е голямо подобрение на икономическите данни и ръст на инфлацията, за да сме уверени в повишението на лихвите на заседанието на Федералния комитет по откритите пазари през декември. От гледна точка на предстоящите показатели, доклада за пазара на труда следващата седмица е ключов, но при консенсусна прогноза от едва 177 хил. нови работни места и безработица, която остава 5.1%, „гълъбите” няма да бъдат много повлияни. Вероятно ще е нужно да видим 200 000 работни места и безработица под 5%, за да е реалистична промяна в мисленето.