Ще има данък за апарт хотелите

Менда Стоянова е поела ангажимент да намери подходящо решение на този проблем с работна група

17:01 | 21 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Работна група в парламента ще търси начин за облагане на апартаментните комплекси (апарт хотерли) в курортите. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ, пише Investor.bg

Тя припомни, цитирана от БТА, че на заседанието си вчера комисията е приела на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), предложени от депутати от „Обединените патриоти“ и подкрепени от вицепремиера Валери Симеонов. 

Според Менда Стоянова в момента с данък общ доход се облагат приходите от наеми от тези апартаменти и къщи за гости, които не са регистрирани като туристически обекти. Много често обаче собствениците въобще не ги регистрират. Тя уточни, че поправките в закона касаят само апартаментите, които се дават под наем на курористи, в местата обявени за курорти. 

Стоянова призна, че трябва да се предприемат стъпки, които да извадят този сив сектор на светло, но посочената от патриотите схема не е удачна и ще трябва да се търси друга база за облагане, за да не се стига до ситуация, в която за един имот се плащат данъци два пъти. 

„Поех ангажимент с работна група да намерим подходящото решение, така че законът да стане работещ и наистина този сектор да излезе на светло“, каза Менда Стоянова. Ще бъде пак под формата на данък, но не точно данък върху самия недвижим имот, допълни тя.

Според вносителите на законопроекта, новият налог ще доведе до допълнителни приходи за общинските администрации в размер на поне 200 млн. лв. на сезон. Според данни на Националното сдружение на общините (НСОРБ) за цялата изминала година събраният имотен данък от всички населени места възлиза на 300 млн. лв. 

От сдружението обявиха, че приветстват всички възможности за по-справедливо облагане, но промените в ЗМДТ пораждат и много въпроси, например как ще се администрират и управляват новите приходи. Спорд НСОРБ предложението на патриотите поражда конфликт в облагането. 

От БСП пък поискаха да не се наказват собствениците, отдаващи нелегално жилищата си на туристи, а да се мотивират да излязат на светло.