Рискове и възможности за селскостопанския сектор след намалението на средствата за ОСП

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, В развитие, 11.06.2018

15:04 | 11 юни 2018
Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пръв път Европейската комисия (ЕК) посочва цифри в общата селскостопанска политика, преди да бъде обявена Mногогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС). Това е свързано с времето, което остава до евроизборите и желанието на ЕК да бъдат обсъдени предстоящите промени. Общата селскостопанска политика (ОСП) е много важна за ЕС, като до момента беше и много силно финансирана. Факт е, че към момента наистина се предлага намаляване на бюджета за всички европейски държави. По-важно е как това ще се отрази на България. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Очакваното намаление на директните плащания ще бъде с 0.70%, което не е значително, коментира Боянова. Почти никъде не се чува за намалението на средствата за развитие на селските райони, което е много сериозно и именно тези средства дават възможност за развитие и иновации към момента, добави още тя.

Извън предстоящото намаление на финансите, Боянова посочи и желанието на ЕК за създаване на стратегически планове за обща селскостопанска политика от страна на държавите членки на ЕС. Според нея именно това ще се окаже и сериозна трудност пред България.

Има притеснения как България точно ще структурира стратегическия си план и как тя си представя развитието на земеделието през европейското финансиране в този стратегически план. Важно е какви цели ще си постави страната и как ще ги изпълнява.

Другият важен въпрос е искането на земеделците за еднакво заплащане в страните членки на ЕС. Предложението на ЕК е да се покрие разликата, като за целта средства ще се взимат от всички европейски държави. Според Боянова проблемът е, че няма да се взима само от бюджета на големите държави, а от всички. Тя добави, че при малките нямаше да има намаление на директните плащания, а дори би било вероятно да последва увеличение, ако не се взимаха тези финанси.

Като друго сериозно предизвикателство Боянова посочи исканията на ЕК държавите членки на ЕС да разполагат със средства и да предприемат мерки за борба с промените в околната среда. Тези мерки ще са задължителни за държавата и доброволни за земеделците.

Браншът сам би трябвало да помисли какви биха могли да бъдат тези мерки, за да не се получи така, че ние да не можем да усвояваме средствата и да не можем да изпълняваме приоритетите и целите на ЕС в сектора.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.