България е в топ 3 на над 10 стоки, които изнася по целия свят

Георги Найденов, икономист, В развитие, 04.06.2018

20:33 | 4 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Експортът в е България не е стегнирал, особено на фона на растящият експорт на България всяка година. В момента България е в топ 3 на над 10 стоки, които изнася по целия свят. Това коментира Георги Найденов, икономист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Найденов коментира, че намира добри констатации в публикувания доклад на БАН. На първо място за него е, че България изостава от Централна и Източна Европа, заради това, че се бавят структурните реформи. На второ място, че НЗОК трябва да се демонополизира, за да имаме качествено здравеопазване. Непрозрачното и неефетивно харчене на публичните средства той постави на трето място.

Като пример за развитие на икономиката с бързи темпове, Найденов посочи стратегията на Румъния.

Румъния има стратегия до 2020 г. да намали данъци, осигуровки и ДДС. Предвиждат и намаление на данък печалба от 16% на 10% за компании с над 1млн. евро печалба. Част от тези инструменти ще повишат дълга, докато покажат резултат. Но имат интересно заключение, че ще се опитат да компенсират липсата на тези средства първо чрез пускане на до 50% от държавните дружества на борсата и търсене на публично частни партньорства във всички големи инфраструктурни проекти, както и повишаване на процента на усвояемост на европейски средства.  

Повече очаквайте във видео материала.