В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кристофор Павлов: Влизането в ERM II е важен стабилизиращ фактор за България

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, В развитие, 29.04.20

Икономиката на България вероятно ще се свие със 7.8% през 2020 г.  Тази прогноза на УниКредит Булбанк се основава на допускането, че мерките за социална изолираност ще продължат със същата строгост поне още 3 месеца. Това каза главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Правенето на прогнози за икономиката никога не е било точна наука, но този път обичайните инструменти отказаха да работят. Трябваше в ход да правим нови инструменти за прогнозиране”. 

Павлов посочи, че това, което се случва с икономиката, е функция на предприетите мерки за социална изолация.  

По думите му две неща са важни - колко дълго ще продължат мерките и колко ще са строги. Също е важно според него как ще се развие глобалната епидемиологичната обстановка в следващите 12-18 месеца, защото в този период се очаква да се открие ваксина. 

“Продължаваме да се намираме в непредсказуема среда, а възстановяването ще протича неравномерно. Да, България в момента е значително по-малко засегната от коронавируса в сравнение с други страни от ЦИЕ, но тя е уязвима заради застаряващото население, хората с хронични заболявания и заради това, че капацитетът на нашата здравна система да обгрижва хората с инфекции не е голям”.  

Според него следващи вълни на инфекцията не могат да бъдат напълно изключени.  

От друга страна, той посочи и някои предимства на България - силна фискална позиция, най-засегнатите сектори заемат по-малка част от БВП, ниска задлъжнялост. Също така Павлов посочи, че България е на прага да влезе във валутно-курсовия махинизъм ERM II, като според него това ще бъде важен стабилизиращ фактор за страната ни. 

“Към средата на май някои мерки ще се премахнат и ще започне процес на постепенно рестартиране на икономиката. Секторите с по-малко човешки контакт ще бъдат рестартирани по-лесно. Например строителството, особено на пътища. По-сложно ще е в секторите на услугите. Там вероятно ще е необходимо повече време. За секторите, ориентирани към пътувания, хотели и свободно време ще се изисква много време, преди обстановката да се нормализира”. 

Павлов смята, че някои от мерките ще бъдат смекчени и редуцирани, но други ще останат с нас за постоянно.  

Целия разговор вижте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук. 

Последни новини
Още от В развитие