В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Шулева: Необходими са алтернативни решения за преодоляване на дефицита в пенсионната система

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър, основател на консултантска къща "Бизнес интелект", В развитие, 12.03.2020

Намаляването на осигурителната вноска, демографската ситуация и емиграцията са основните причини за недостига в пенсионната система. Натискът върху бюджета ще става все по-голям. Това каза Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър, основател на консултантска къща "Бизнес интелект", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Дефицитът няма как да бъде запълнен, освен от данъчни приходи. Или ще се увеличат осигурителните вноски, или ще се компенсират от данъчни приходи. Това ще се отрази на бюджета на държавата”, коментира Шулева.

Според нея е необходимо да се търси баланс, а това може да се случи чрез други форми на пенсионно осигуряване, включително управление на личните финанси.

“Вторият пенсионен стълб има възможност да допълва пенсиите и той трябва да се развива. По-добре е, отколкото да разчитаме на модела младите да плащат на възрастните”.

По думите не Шулева именно алтернативни форми - допълнително и доброволно осигуряване и управление на личните финанси, са път към преодоляването на проблема.

Експертът отбеляза, че не очаква скоро да се премине към увеличаване на пенсионната вноска. Според нея натискът в момента за увеличаване на трудовите възнаграждения, съчетан с ръст на вноската, би повишил значително брутния размер на работната заплата, което ще срещне сериозно неодобрение от страна на бизнеса.

Според Шулева обаче не е справедливо първите пенсионери, които ще получат втора пенсия, да получат по-ниска от Националния осигурителен институ заради отчисления към частните фондове. Вижте защо във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие