В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво се случи в Китай след 70 години комунизъм?

Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по Стопанска история в УНСС, В развитие, 02.10.2019

През първата половина на 20-ти век Китай е една от най-бедните държави в света със силна зависимост от чужди инвестиции, с опустошителни последствия от тежка гражданска война, с ограничена градска икономика и с унищожителна хиперинфлация. Това каза доц. Пенчо Пенчев, преподавател по Стопанска история в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Тогава Китай е управлявана от Националистическата партия, но определени територии са били контролирани от Китайската комунистическа партия, която е водила въоръжена борба".

"След края на Втората световна война Китайската комунистическа партия получава военна помощ от Сталин. Междувременно китайските националисти престават да получават помощ от САЩ", коментира той.

"Китайската комунистическа партия обещава да даде на селяните земя и това я прави победоносна".

"През първите 30 години на управление на комунистите в Китай не се нарушава тенденцията икономическото състояние на страната да се влошава. Установяването на комунистическата власт е свързано с национализирането на промишлеността, премахването на частната собственост и колективизацията на селското стопанство", заяви Пенчев.

"Единият от най-ужасяващите епизоди в историята на човечеството е т.нар. „голям скок“ в Китай. Целта е в рамките на 15 години Китай да настигне Великобритания по всички основни икономически показатели. Поради това се отнема дори собствеността върху жилища, а селяните са принудени да работят насила. Селото е изцедено и Китай е обхванат от глад".

"Това е най-големият глад в историята на човечеството", отбеляза гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие