В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ситуацията в Аржентина разтревожи инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 13.08.2019

Случващото се в Аржентина в момента е във фокуса на повечето инвеститори. Аржентинското песо и местните индекси отчетоха сериозни спадове вчера, като сривът е от 25-30% в рамките на една сесия. Проведените в неделя избори оказаха силна негативна реакция върху пазарите, заяви д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"От друга страна, тази седмица сякаш не очаквахме да започне така, както започна. В САЩ индексите късно снощи отчетоха сериозни понижения. Dow Jones спадна под 26 000 пункта. Борсите в Азия са на червена територия. Водещият показател на борсата в Хонконг отчете спад от около 2% за трета сесия поред. В Европа също показателите снощи и днес са на червена територия. Американските държавни облигации продължават да регистрират понижения на доходността си, което вещае рецесия и всички негативни последици от търговската война".

Хонконг

Протестите в Хонконг в един момент ще прераснат в политическа криза - такива са опасенията на инвеститорите, за което има и доста индикации, обясни д-р Иванова, като добави, че проблеми има и в транспортния сектор, въпреки че част от полетите са възстановени, а хотелите и продажбите на дребно отчитат спад.

Злато

"Златото продължава да е спасение от бягството от рискови активи. То в момента за търгува за над 1500 долара за тройунция. Среброто и платината също поскъпват. Това е заради боксуващата световна икономика, особено в сектора на индустрията".

Петрол

Петролът и вчера, и днес поевтинява на фона на всички останали фактори, посочи Магдалена Иванова. Възникват сигнали, че Саудитска Арабия е готова отново да предоговаря споразумението и да поддържа ниски нива на производство, за да извлече запасите от петрол в света с целта да повиши цените на петрола, каза още тя. 

"Към момента индикациите за допълнително затягане на производството не оказват влияние върху цените - те продължават с леките спадове, сорт Брент се задържа под 60 долара за барел. Дори Саудитска Арабия да предприеме ход по допълнително ограничаване в производството, докато не се реши търговският конфликт, трайно задържане на цена от над 60 долара за барел за сорт Брент не се очаква".

БВП на Германия

Ключови са данните за БВП на Германия, които се очакват утре, подчерта д-р Иванова. "Предстоят и тези за еврозоната. Консенсусните прогнози на анализаторите и на Бундесбанк са, че Германия ще регистрира макар и минимален спад за второто тримесечие на тази година. Причината е спадът в индустриалния сектор", отбеляза още тя.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие