В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Сребърният фонд няма капацитет да бъде буфер на пенсионната система

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър, основател на консултантска къща "Бизнес интелект", В развитие, 18.06.2019

Сребърният фонд не би имал особено значима роля в бъдещето на пенсионната система у нас. В него в момента има около 3 млрд. лв., докато държавите, от които почерпихме идеята за създаването му, имат по между 50 и 100 млрд. евро в своите. Това каза Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър, основател на консултантска къща "Бизнес интелект", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„При създаването си Сребърният фонд даваше основания да се смята, че може да запълни дефицити в пенсионната система на фона на демографската криза. Към момента липсите на Националния осигурителния институт вече възлизат на около 4 млрд. лв.“.

Единствената функция на Сребърния фонд засега е да подкрепя фискалния резерв, посочи Шулева.

Опцията демографския срив да се компенсира и да се подкрепи пенсионната система остава единствено чрез бюджета през данъците“.

Според госта решението за прехвърлянето на Сребърния фонд към фискалния резерв е било конюнктурно.

При създаването на фонда фискалният резерв беше на едно от историческите си дъна, дефицитите също бяха немалки заради кризата през 2008 г. Идеята тогава беше заради настоящата ситуация да се подкрепи именно фискалният резерв“.

 

Последни новини
Още от В развитие