В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Правителството ще обсъди с бизнеса новия Закон за горивата

Стоян Тричков - репортер, Bulgaria ON AIR, В развитие, 13.03.2019

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще обсъди с бизнеса в рамките на Консултативния съвет към министерството промените в новия Закон за горивата, който беше отложен за 6 месеца заради спорове относно критериите, на които търговците на горива трябва да отговарят. Това каза Стоян Тричков - репортер, Bulgaria ON AIR, в пряко включване след брифинг на министър Караниколов за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тричков посочи, че основна тема на брифинга на Караниколов са били констатациите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувани в секторния ѝ анализ за 2018 г.

КЗК за пореден път констатира, че монопол и картел при горивата у нас няма, като обаче отбеляза, че наличието на сив сектор в страната би могло да произтича от съществуващите административни бариери“.

КЗК отправи критики и към кампанията на Министерството на финансите, изискваща на касовите бележки от бензиностанциите да има описан начина, по който се формира цената на всеки литър гориво, отбеляза Тричков.

Според регулатора капацитетът на данъчните складове у нас също е недостатъчен... Комисията настоява за изграждането на държавни данъчни складове в близост до граничните пунктове, а също така и за създаването на електронна платформа, в която онлайн да се следят свободните вместимости на складовете“.

КЗК препоръчва и облекчена процедура за изграждане и лицензиране на складове, добави репортерът.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие