В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво предвижда планът за размяна на територии между Сърбия и Косово

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 27.02.2019

Сърбия и Косово вероятно ще подпишат споразумение на 12-ти юни. В проектоспоразумението се споменава, че етническият град Митровица, който се намира в северната част на Косово, ще има статут на свободен град, докато рудният комплекс „Трепча“ ще получи специален статут и ще бъде ръководен от американо-френски-китайски консорциум. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„Комплексът има залежи от въглища и руда за 500 млрд. евро, като компанията ще го експлоатира 99 години“.

Според проекта 15% от общите приходи ще отиват в бюджета на Митровица, 35% в бюджета на Сърбия, а над 50% в бюджета на Косово, заяви Кръстев.

„Община Прешево, която се намира в Южна Сърбия, ще премине изцяло в рамките на Косово. Буяновац ще има специален дистрикт. Градът ще има съвет от трима членове и общински съвет от 30 представители. Бюджетът му ще се финансира от Сърбия, Косово и ЕС, като градът ще стане безмитна зона“.

Още по темата

Още по темата

Военната база в района ще стане американска, но впоследствие ще се превърне в смесена, коментира той.

„В нея ще има 1700 войници. Половината от тях ще са сърби, а другата половина албанци“.

Енергетиката ще се управлява от САЩ, Австрия и Германия, обясни Кръстев.

„Досега Сърбия е платила 750 млн. евро от дълга на Косово. За пълното му погасяване от близо 1 млрд. евро на Белград ще са необходими още 22 години. Това потвърди външният министър и вицепремиер на Сърбия Иван Дачич“.

Става дума за кредити, които са получавани в периода между 1970 г. и 1990 г. Сърбия плаща дълга, защото според сръбската конституция Косово е част от територията ѝ, отбеляза журналистът.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие