В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Основателят на Biodit няма да продава акции през следващите поне 5 години

Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на Biodit, В развитие, 06.08.2018

Съоснователят и главен изпълнителен директор на българската технологична компания Biodit Юлиан Софрониев няма да продава акции на стартъпа поне в идните пет години и след IPO-то, което се планира за есента, подчертавайки, че стратегията за излизане на борсата и за развитие на компанията е дългосрочна. 

„Ще се огранича да продавам дялове от компанията през следващите години, за да видят инвеститорите, че правим стъпката дългосрочно“,  коментира бъдещето IPO, за което първи в петък писа Investor.bgЮлиан Софрониев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Предприехме стъпката, защото осъзнахме, че, за да станем толкова големи, колкото бихме искали, възможността за набиране на капитал в България е недостатъчна. Трудно е да се намерят фондове в България, които могат да финансират растеж като нашия, защото освен софтуер, произвеждаме и хардуер, което е доста скъпо. Борсата се оказа най-удачният вариант“.

Софрониев сподели и за проблем, с който компанията се сблъсква в продължение на три месеца.

„Вече трети месец се бави оценката на вещите лица поради странни причини. Трети месец сме в омагьосан кръг с търговския регистър“.

„В момента очакваме само една оценка да излезе, а с другите са готови. След като бъде готова, капиталът на дружеството ще бъде около 12-12,5 млн. лева“, добави още той.

„Отне ни около 5 години, много труд, голям екип от специалисти и инженери, за да стигнем дотук. Също и благодарение на инвеститорите, които ни подкрепиха и видяха, че вървим в правилния път“.

Софрониев не пропусна да спомене, че приходите на компанията, които според последния финансов отчет възлизат на над 160 хил. лева, са реализирани на практика при липсата на изграден търговски екип.

„Голяма част от тях са следствие от договори за тест на нашите продукти с корпоративни клиенти в България и чужбина. Големият ръст се очаква през 2020, когато ще сме публична компания, ще сме привлекли значителен капитал, с който вече да бъдат финансирани маркетингът и продажбите в чужбина“.

Според Софрониев големият проблем за по-малките компании и стартъпи на България и Европа е, че липсва достъп до пари, каквито циркулират в САЩ. Това, според него е една от причините, поради което нямаме „еднорози“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие