В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

20% отлив на руски туристи от България през сезон 2018?

Иван Иванов във В развитие, 30.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За пръв път Бургас ще посреща групи от няколко нови пазара и само за месец април се очертава ръст на туристическия поток над 10%. От съществено значение е и, че туристическият бранш разработи туристически индивидуални пакети, а общините Приморско, Бургас, Поморие и Несебър разработиха своите културни програми още от месец март - за периода март-октомври включително. Това каза Иван Иванов, председател на Бургаска туристическа камара, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова

Открояват се, обаче, пазари, където имаме съществени спадове, алармира гостът. "Франция - 36,2%, Беларус - 9%, Ирландия и Исландия - 10%. Губим пазари като Казахстан, Узбекистан, Словения, Италия, Испания и др.". 

На въпроса как ще се отрази на българския туризъм завръщането на Турция на туристическите пазари събеседникът каза, че "за сезон 2018 при всякакви случаи и обстоятелства руският пазар ще бележи спад около 20%". 

По думите на Иванов културно-историческият туризъм в Бургас има голям потенциал за развитие, както и балнеоложкия. Той подчерта, че е наложително да бъдат извършени ремонтни и рехабилитационни дейности в КК Слънчев бряг, за да може курортът да бъде използван и през зимата. 

"По отношение на групите туристи на възраст след 55 години - не са подписани споразумения в областта на здравното осигуряване със страните от бившия СССР, а те имат големи социални фондове. Не се работи по отношение на Германия и Холандия, където ежегодно се провеждат туристически изложения за граждани на тези страни над 55 години, които можем да посрещаме в резултат на създадената организация от нискобюджетните авиолинии".

Ще има ли удължаване на туристическия сезон при морския туризъм? Как може да се конкурираме турските хотелиери, които често предлагат високо качество на атрактивни цени, за да не загубим тези туристи? Защо се налага България да вземе спешни мерки на ниво Министерски съвет, за да се тушират нарастващите проблеми на бранша, както и тези, които от години не намират решение? Наистина ли се постига баланс между посещенията на гръцки туристи в България и на български туристи в Гърция или гръцкият турист посещава граничните райони - Банско, Сандански и др. и то само през уикендите? 

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие