Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да се цели в ресор „IT“, а не „Земеделие“ в новата ЕК

Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт", 23.08.2019 г.

Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт", 23.08.2019 г. Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт", 23.08.2019 г.

Разпределението на ресорите в новата Европейска комисия (ЕК) е сред важните решения на новия председател Урсула фон дер Лайен, а българският еврокомисар би трябвало да се цели в „Информационни и IT технологии“, а не в „Земеделие“. Това мнение изрази директорът на Фондация „Европейски институт“ Любов Панайотова в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ресор „Земеделие“ е много труден. Трябва да се продължат реформите в земеделската политика, което е много сложно и трудно, като имаме полюсите на северните страни, а от другата страна са Франция и Румъния. Тук трябват много активни действия на конфронтация с една много голяма държава-членка, каквато е Франция.

Ако вземем ресор „Информационни и IT технологии“, ще имаме допир до най-новото. Много от проектите могат да минат през България или да бъдат използвани пилотно тук. Това е много по-добре, отколкото да правим реформа в земеделския сектор.

Още по темата

По отношение срещите на британския премиер Борис Джонсън с френския държавен глава Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, Панайотова изтъкна някои любопитни факти, а най-интересният сред тях е, че Джонсън демонстрира поведение на човек, който изпитва все по-големи трудности в осъществяването на „силовото излизане на Великобритания от Европейския съюз“.

„Исторически никой не е напускал ЕС без сделка. През 1982 г. Гренландия подписва ясно споразумение, когато решава да запази автономията си от Съюза, въпреки че Дания продължава да е член“.

Какви са очакванията на Любов Панайотова за предстоящата среща на Г-7 може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес