Заслужи ли ЕС популярността си?

Правилните мерки на блока не са ключът за растящото доверие към него

19:00 | 11 август 2019
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Популярността на Европейския съюз (ЕС) сред неговите жители се увеличи до най-високото ниво от десетилетие насам, докато вярата в правителствата на страните членки отслабва. Това трябва да е сигнал за националните лидери, които отказват да споделят властта или да спазват демократичната уредба, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Гласоподавателите са по-удовлетворени от ЕС, сочи последно изследване на Евробарометър. Около 45% от тях виждат блока в позитивна светлина, докато само 17% в негативна, което е най-положителният рейтинг от 2009 г. насам. 61% от европейците са оптимисти относно бъдещето на ЕС, а най-голям брой от неговите жители от 15 години насам смятат, че гласът им е чут в Съюза.

Разгледано страна по страна блокът се представя изключително добре. В 23 от 28-те държави членки възприятията за ЕС се подобряват спрямо предходната година, докато в 20 от страните мнозинството от гражданите има позитивно отношение към него.

Зад тази розова картина обаче прозират знаците, че ЕС прави не всичко правилно. Ясно е, че несигурностите, съпровождащи Brexit във Великобритания, направиха гласоподавателите в останалите страни по-признателни за позитивите на блока. В Кралството обаче делът на хората с позитивно отношения към ЕС спада до 38% от 43% година по-рано – най-същественото отстъпление в държава членка.

Друг притеснителен знак е, че имиграцията все още е начело на опасенията на гражданите в блока, три години след миграционната криза в Европа. Националните дебати по темата са непрестанни, но все още нищо не се е случило на ниво ЕС, което да ги успокои. 

По всичко личи и че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще бъде заменен на поста от бившия германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в края на октомври, не е направил много, което да забелязват избирателите. Сред предимствата, споменати от респондентите на Евробарометър, само „по-евтини разговори при използването на мобилен телефон в друга държава от ЕС“ се дължи на администрацията му. Юнкер постигна малък напредък и по отношение на климатичните промени - тема, която за първи път среща най-голяма загриженост сред гласоподавателите в Европа след миграцията.

Така излиза, че възприятията за ЕС се подобряват основно, защото икономическата криза се оттегли почти навсякъде в Стария континент, защото Brexit е непривлекателен пример и защото САЩ престанаха да бъдат „блестящият град на хълма“ под управлението на президента Доналд Тръмп.

Одобрението към блока всъщност не се увеличава заради правилните му действия и мерки и остава уязвимо и на най-слабото забавяне на икономическия растеж, заключва Бершидски.