В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Програмата на Фон дер Лайен: Защо дясноцентристки политик заложи на леви приоритети?

Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг, В развитие, 30.07.2019

14:27 | 30 юли 2019
Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силно фокусираните в социалната област приоритети на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се дължат основно на факта, че тя няма друг избор. Тук имаме в предвид необходимостта да се осигури стабилна политика в рамките на блока и разпокъсаността на Европейския парламент. Това каза Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Вероятно е обаче Европейският съюз да се окаже притиснат между социалните обещания и решителността, която трябва да покаже, че може да се отбранява, посочи Бабикян.

„Фактът, че Китай и Русия сближават военните си позиции, както и този, че САЩ говорят все по-безкомпромисно с ЕС, означава, че нещата в глобален план се променят. Политиката на Вашингтон и агресивното поведение на Москва ще принудят блока да прави повече разходи“.

Експертът изрази песимизъм по повод финансирането на част от амбициозните цели на Фон дер Лайен, включително и идеята за европейска минимална работна заплата.

„Трябва да имаме предвид, че Европейската централна банка ще попадне под доминацията на Франция в лицето на Кристин Лагард, което не е повод за оптимизъм за чак толкова амбициозни социални проекти“.

Според Бабикян възможността за общо данъчно облагане пък би породила напрежение между страните в блока, главно по остта "север-юг".