Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Възможна политическа криза в Северна Македония заплашва преговорите Скопие-Брюксел

Георги Марков, журналист, водещ на предаването за международна политика „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР, Светът е бизнес, 01.05.2019

Георги Марков, журналист, водещ на предаването за международна политика „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Марков, журналист, водещ на предаването за международна политика „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Множество анализатори в Северна Македония вече говорят за вероятна предстояща политическа криза в страната, като част от тях приеха като сигнал за нея избирателната активност и резултата след първия тур на президентските избори, които се проведоха на 21 април. Това каза Георги Марков, журналист, водещ на предаването за международна политика „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

Още по темата

Според Марков забавяне на началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), за които се очаква западната ни съседка да получи дата през юни, е зависимо от мащаба на евентуалната криза.

Македонците вече показаха, че имат желание за промяна по време на референдума от 2018 г., както и със сключването на Преспанското споразумение, уреждащо спора за името на страната с Гърция. Започнатото трябва да продължава в името на самите хора – много път се извървя за много кратко време“.

Вече има трасе, по което страната тръгна, и би било добре всеки от политиците в Северна Македония да си даде сметка, че на македонците вече им омръзна да гласуват на избори, както и от всички обещания, съпровождащи гласуванията.

Тази умора у гражданите на Северна Македония би могла да рефлектира и да сложи бариера на пътя, по който вече е тръгнато“.

Марков определи резултата от първия тур на президентските избори в Северна Македония като изненадващ по отношение на минималната разлика (0,4%) в подкрепата към двамата кандидати, отиващи на балотаж на 5 май - кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и този на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

„Ярко впечатление направи обявената победа и от двата щаба още в края на изборния ден“.

Гостът коментира и неочаквано ниска избирателна активност от страна на албанското малцинство в Северна Македония.

Кандидатът на „Алиансът на албанците“ и Беса Блерим Река, който спечели около 10% подкрепа на първия тур на президентските избори, призова подкрепилите го граждани на Северна Македония да гласуват по съвест на балотажа. Реално погледнато всички искат тези гласове да отидат към единия или към другия кандидат, тък като ако тези 10% решат да не гласуват на 5 май, това би довело до проблеми заради избирателната активност“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес