Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Как премина преходът на България към демокрация и пазарна икономика

Доц. Красен Станчев, икономист, Светът е бизнес, 10.01.2019

Демократическите промени са доста ясни – провеждането на първите избори, учредяването на многопартийна система, свободата на словото, премахването на член 1 и премахването член 273 от Наказателния кодекс. Това каза доц. Красен Станчев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"През 1995 г. и 1996 г. имаше опит да се въведе отново централно планиране. След 1989 г. беше легализирана частната собственост, освободи се бизнесът, беше въведена  пазарна координация на стопанските отношения, осъществи се приватизация и бяха възстановени правата на собственост".

През май 1995 г. министърът на промишлеността и търговията Климент Вучев издаде заповед, с която забрани на държавните предприятия да си изплащат дълговете към банките. Това доведе до фалит на банките, коментира Станчев.

Последвалата инфлация беше мотив за приемането на Закона за цените и въвеждането му на 1-ви септември 1995 г., който премахна досегашните постижения, обясни икономистът.

„Това доведе до обедняване и хиперинфлация. Средната работна заплата в промишлеността от март до декември 1996 г. спадаше с 19.5% на месец. Средната пенсия беше 5-6 долара. Средната заплата беше 22 долара. В същото време останалите страни не правеха такива странни движения“.

Руският милиардер Борис Минц каза, че правата на собственост са временно понятие в Русия. Тази несигурност върху правата на собственост се разпространява от Русия в източноевропейските държави, включително и в България, но не чак в такива размери, отбеляза той.

„Русия винаги е била по-авторитарна спрямо страните около нея заради изостаналост. Началото на Руската империя е направено от хора, които обслужват Чингис хан, като данъчни инспектори“.

Интервюто е част от дискусията, която се проведе по повод 30 години от промените, свързани с падането на Берлинската стена и комунизма през 1989 г.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес