Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Намери ли ЕС решение за миграционния настиск

Любомир Стефанов, политолог, Светът е бизнес, 02.07.2018

Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След срещата на върха в Брюксел се взе решение да се промени досегашният режим за мигрантите, което означава, че хора, влезли в ЕС и успели да стигнат до вътрешните държави, ще бъдат връщани на първите държави, в които са влезли. Това посочи политологът Любомир Стефанов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Канцлерът Меркел като основен двигател на новото предоговоряне (вследствие на вътрешнополитическото напрежение и вследствие на нарастналата необходимост) е постигнала предварително споразумение с 14 държави, които да участват в тази схема за релокация на мигранти. От друга страна пък България застана против този план, като заяви, че такъв тип политика всъщност не е решение на проблема и трябва да се гледа по-дългосрочно и визионерски. Изненадващо като подход от наша страна, но интересно като предложене“.

По думите му спорът се е задълбочил при дефинирането на процеса и условията, по които мигрантите да се връщат към външните държави на ЕС.

„Премиерът Борисов поиска засилване на граничния контрол и допълнителна помощ – както техническа, така и финансова и чисто логистична на външните държави – Испания, Франция, Италия, Гърция и България“.

„В момента има разделение на ЕС, горе-долу и числово, въпреки че държави, с които Меркел има договорка, са ключови“, добави още Стефанов. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес