Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ердоган започва да се възприема като глобален лидер

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 23.03.2018

Напрежението между ЕС и Турция ескалира със всеки изминат ден въз основа на все по-агресивната реторика на Реджеп Ердоган. Той предприема все по-типични за големите световни лидери действия.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Агресивността от страна на големите световни сили е повсеместна, като започна да назрява все повече през 2017. Примери за това има, и то не малко – Китай, Русия, САЩ.

Проблемът, смята Керемедчиев, е че страните от европейското семейство нямат единна позиция по отношение на агресивната политика на Анкара, което позволява на Турция да не общува с някои държави сравнително багосклонно, а с други не.

„Това се използва много ловко от Турция.“

„На срещата с Ердоган във Варна на 26 март ще присъстват Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, които ще се опитат да изразят единната позиция на ЕС. Това е продължение на политиката на премиерът Бойко Борисов, който се опитва да е мост между ЕС и Турция. Така например по време на посещението на австрийския канцлер Курц в България Борисов се опита да смекчи изключително острата позиция на Виена по отношение на Турция, но това не се случи", посочи гостът в студиото. 

С оглед на това ролята на България като посредник ще бъде изключително тежка, ако не и невъзможна, отбеляза Керемедчиев.

„Но все пак тази политика следва да бъде продължена. Всеки разговор с Турция е по-важен отколкото липсата на разговор", категоричен е той.

Обстоен акцент бе сложен и върху редица други въпроси от международния дневен ред като например отношенията между Кремъл и Запада.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес