Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Всяко име, щом съдържа Македония, е подходящо за страната

Владимир Глигоров, икономист, Светът е бизнес, 09.10.2017

Западните Балкани трябва да бъдат разглеждани в зависимост от това дали са част от ЕС или не. Македония е изключение. Нищо не е безалтернативно.

Така икономистът от Международния институт за международни икономически изследвания във Виена Владимир Глигоров отговори на въпроса дали евроинтеграцията на Западните Балкани е безалтернативна в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Глигоров е син на първия президент на независима Република Македония /Киро Глигоров/ след разпадането на бивша Югославия през 1991.

„Малките икономики, които имат достъп до по-големите, винаги са в по-добра ситуация“.

По думите му Македония ще има нисък ръст на икономическо развитие и причина за това е политическата криза в страната.

„Заради кризата в Македония имаше отлив на чуждестранни инвестиции. В средносрочен план в рамките на следващите 3 години икономиката на Република Македония може да има ръст от близо 4%“.

Подписания договор за добросъседство и приятелство между България и Македония според Владимир Глигоров е важен, смята икономистът.

Според него договора е важен, защото Скопие има нужда от страни, които да не създават проблеми, като Гърция и Сърбия.

Името Вардарска Македония е вариант за решаването на спора за името с Гърция каза още Владимир Глигоров, добавяйки, че щом има в името Македония всеки вариант е добър за страната му.

„Признанието на Република Македония от България беше от голямо значение, редом с признанието на Русия и Китай“.

Водещия икономист и член на Международния институт във Виена Владимир Глигоров коментира, че китайските инвестиции на Балканите имат търговски характер за разлика от турските.

„Китай гледа на Балканите като транзитни за икономиката и по пътя към ЕС“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес