Какво предвижда държавният бюджет за 2019 г.

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 07.11.2018

Финансистът Юлиан Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Юлиан Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2019 г. предвижда увеличения на заплатите на различни съсловия в страната, което има връзка с предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП) през пролетта и местните избори през есента. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Голяма част от разходите са предвидени за фиксирани плащания, които не са еднократни, а ще трябва да се разпределят през всяка следваща година. Има очаквания, че световният икономически растеж ще се забави, което ще се отрази и в България. Световните пазари за първи път реагираха бурно на прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ)".

Навлизаме в турбулентен период на икономическо развитие, което е свързано с търговската война и прегряването на икономиката на САЩ, коментира Войнов.

Анализаторите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти през 2019 г. Това ще забави световния икономически растеж, обясни той.

"Бюджетът на България е оптимистичен. Министерството на финансите очаква, че 2018 г. ще завърши с излишък от 0.5%. Заложен е и бюджетен дефицит за 2019 г. от 600 млн. лв".

Очакванията са инфлацията в България да се увеличи до 4% в края на годината. Това ще бъде една от най-високите инфлации сред страните от Европейския съюз (ЕС). Инфлационният натиск ще даде своето отражение, отбеляза финансистът.

 

Последни новини
Още от Предавания